Lidmaatschap

Word lid en deel uw bronmateriaal met een wereldwijde gemeenschap van vogelliefhebbers!

Hoe behaalt u voordeel?

Vijf stappen tot lidmaatschap

 


 

Als lid van ons netwerk, kunt u op veel manieren ´vordeel halen:

 

Verbind uw bronmateriaal aan gerelateerde vogelinformatie

STERNA is een zich onderscheidende internetbron over vogels. De deelnemende organisaties zijn bekende vertegenwoordigers op het gebied van natuurhistorie, biodiversiteit en natuurbescherming. Door uw bronnen te verbinden met een groeiende informatiepoel, draagt u bij aan het creëren van een unieke en aantrekkelijke digitale bibliotheek met verrassende aspecten voor internetgebruikers die geïnteresseerd zijn in vogels.

 

Werk in een netwerk van verwante instellingen

In STERNA staat netwerken en samenwerken centraal. De deelnemende organisaties die bronmateriaal bijdragen zijn technisch met elkaar verbonden, door het opzetten van een peer-to-peer netwerk, en organisatorisch via een samenwerkingsverband tussen de deelnemende organisaties. Tijdens het werken in de STERNA webomgeving kunt u uw bronmateriaal bijdragen, terwijl u ook gebruik maakt van bronmateriaal van de andere leden. U werkt samen aan het verrijking van bronmateriaal en kunt samen kijken hoe het beste resultaat bereikt kan worden.

 

Trek meer bezoekers en bereik een breder publiek

U kunt de STERNA zoekfunctie op uw eigen website installeren via een Application Programming Interface (API). Op deze manier kunnen gebruikers via uw website door bronmateriaal in STERNA zoeken. Door de zoekfunctionaliteit op uw website aan te bieden, presenteert u ook informatie van de andere STERNA partners. Dit kan de aantrekkelijkheid van uw website vergroten, vooral voor herhaalbezoekers.
Om te zien hoe leden hun eigen “deur naar STERNA” hebben gerealiseerd, bekijk de volgende op dit moment beschikbare zoekportalen:

 

Maak zoekopdrachten voor gebruikers effectiever

Door gebruik te maken van STERNA kunnen gebruikers tegelijkertijd zoeken door alle bijgedragen informatie van de deelnemende organisaties. Gebruikers kunnen zoekopdrachten beginnen via gangbare vogelnamen en hoeven dus niet per se de wetenschappelijke namen te kennen om de relevante informatie te vinden. Op deze manier krijgen leken ook toegang tot informatie die normaal gesproken alleen voor experts vindbaar is. Door zoekopdrachten in hun eigen taal op te geven, krijgen gebruikers relevante zoekresultaten zelfs als de bronnen in een andere taal staan dan de zoekopdracht. Verder stellen geavanceerde zoekmogelijkheden zoals facetnavigatie gebruikers in staat om relevante informatie efficiënter te vinden.

 

Verbeter de technische vaardigheden van uw organisatie

Huidige STERNA leden geven aan dat deelnemen aan STERNA de vaardigheden van hun eigen personeel verbetert. Het werken met gevestigde standaarden voor interoperabiliteit, kennis maken met semantisch web standaarden zoals SKOS en RDF en het voordeel van kennisuitwisseling met ervaren medewerkers van grotere organisaties helpt leden van het STERNA netwerk om hun vaardigheden en competenties binnenshuis te verbeteren.

 

Gebruik STERNA als een opstap naar Europeana

STERNA zal ook bijdragen aan Europeana, het Europese digitale bibliotheek vlaggenschipproject. Uw bronmateriaal zal dus uiteindelijk ook beschikbaar komen via de grootste Europese digitale bibliotheekportaal.

 
Fiv stappen om lid te worden

(1) Neem contact op met Naturalis

(2) Stuur een voorbeeldset van uw data

(3) Onderteken de partnerovereenkomst

(4) Ontvang toegang tot STERNA diensten en gereedschappen

(5) Koppel en deel uw bronmateriaal met een wereldwijde gemeenschap van vogelliefhebbers

 

1.)   Neem contact op met Naturalis

Als u geïnteresseerd bent om lid te werken van STERNA, neemt u dan contact op met het Nederlandse Centrum voor Biodiversiteit Naturalis. Naturalis beheert de STERNA webomgeving en het partnernetwerk.

Contactgegevens: Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken


2.)   Stuur een voorbeeldset van uw data

Er zijn verschillende manieren om uw data te koppelen aan het STERNA netwerk. Om te bepalen wat de meest efficiënte manier is voor uw organisatie, moeten de data die u wenst bij te dragen geëvalueerd worden. Daarom hebben we een voorbeeldset van uw data nodig. Voor dit doel hebben we een sjabloon voor analyse opgesteld. U dient deze in te vullen en op te sturen naar Naturalis. We zullen dan uw data evalueren en contact met u opnemen met suggesties hoe u het best data kunt koppelen aan de STERNA omgeving. Let op: de focus ligt in STERNA strikt op vogelgerelateerde informatie!

Download het sjabloon voor bronmateriaalkeuze en –analyse.


3.)   Onderteken de partnerovereenkomst

Wanneer uw bronmateriaal is geëvalueerd en er een besluit is genomen hoe deze het beste gekoppeld kan worden, bent u klaar om de partnerovereenkomst te ondertekenen. De overeenkomst specificeert de collecties en bronnen die u wilt bijdragen en stelt de rechten en plichten die u als lid heeft vast. NCB Naturalis zal de partnerovereenkomst ondertekenen namens het STERNA consortium.

Download en bekijk de STERNA partnerovereenkomst.


4.)   Ontvang toegang tot STERNA diensten en gereedschappen

Met het ondertekenen van de partnerovereenkomst, krijgt u als volledig lid toegang de STERNA diensten en gereedschappen. Om deze zogenaamde RNA Toolset™ te gebruiken, ontvangt u een webadres en logingegevens om toegang te krijgen tot deze webomgeving. Verder krijgt u de STERNA Methodologie voor Bronmateriaalverrijking; een handleiding die als leidraad dient voor het proces van koppelen van uw bronmateriaal aan de overige vogelgerelateerde bronnen in STERNA.
Download de STERNA Methodologie voor Bronmateriaalverrijking (Engels).


5.)   Koppel en deel uw bronmateriaal met een wereldwijde gemeenschap van vogelliefhebbers

Het bestuderen van de handleiding voor bronmateriaalverrijking zal u in staat stellen uw data gereed te maken voor het importeren in de STERNA omgeving. Wanneer uw data is geïmporteerd, kunt u deze verder bewerken en koppelen aan overige gerelateerde bronnen met behulp van de RNA Toolset™.


De RNA Toolset™ is beschikbaar op http://sternax.rnatoolset.net (login vereist)

De online handleiding voor de RNA Toolset™ kan hier worden bekeken: http://manual.rnatoolset.net (login vereist)

Als u vragen heeft en ondersteuning nodig heeft, neem dan contact op met NCB Naturalis via Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken .